zondag 14 december 2008

Van Vlissingen naar Rotterdam – vervolg


De verhuizing naar Rotterdam – 13 februari 1808 liet de familie zich uitschrijven uit het kerkregister – is niet overhaast en zonder overleg verlopen. Half april verschijnt in de Middelburgse Courant een advertentie, waarin een Huis met PAKHUIS op de Kleene Markt te Vlissingen te koop wordt aangeboden, alsmede eene groote party MALIENEIRS GOEDEREN uit de hand te koop. Te bevragen bij den Inwoner Jacobus de Roos en Zoon. Verzoeke alle die nog iets hun schuldig zyn, hetzelve ten spoedigsten te voldoen.

Kennelijk is het gelukt om de parfumerie of handel in etherische olieën over te nemen en zich te settelen aan de Hoogstraat in Rotterdam. Tijd om de Vlissingse resten weg te doen.
Wie gingen er mee en wie bleven er achter, dat is nog een interessante puzzel.
Jacobus kreeg uit zijn eerste huwelijk drie kinderen, waarvan er één, dochter Jannetje (Johanna) in leven bleef. Zij ging mee. Uit zijn tweede huwelijk kreeg hij 14 kinderen, waarvan er heel wat op het kerkhof in Vlissingen achterbleven. Eén zoon en waarschijnlijk zes dochters uit het tweede huwelijk zouden naar Rotterdam mee gaan, maar ik heb ze nog niet allemaal kunnen vinden. Soms alleen een sterfdatum in Rotterdam.

Wie gingen er?
Jacobus en zoon Jacobus Mattheus gingen vooruit. Vrouw en moeder Tannetje Hijmans en dochters Johanna of Jannetje (uit het eerste huwelijk van Jacobus met Maria Apollonia Paayenaar), Maria, en dan nog een dochtertje Jannetje Tannetje.
Volgens de attestatie is er ook een Henderika Maria meegegaan, maar die vinden we in Rotterdam niet echt terug. Hetzelfde geldt voor Matje. En voor Pieternella Maria de Roos, eveneens in Rotterdam overleden, maar nooit meer iets van vernomen behalve sterfdatum.
Johanna was ten tijde van de verhuizing al 28 jaar oud. En ook Maria was toen al tegen de twintig. Zij was trouwens de rebel van de familie en trouwt op 5 juli 1826 op 38-jarige leeftijd – zeer tegen de zin en zonder de toestemming van haar vader – met de tien jaar jongere Dirk de Haas uit Katwijk. Wat er van haar geworden is? Geen idee. Ze overlijdt op 79 jarige leeftijd in januari 1867. Van kinderen geen spoor. Over haar huwelijk later meer.
Met Jannetje Tannetje is iets aan de hand. Zij leefde lang, overleed in 1874, tachtig jaar en negen maanden oud, maar er zijn totaal geen familieverhalen over haar bekend. En dat voor de familiezieke De Roos-en. Een puzzeltje dat nog kan worden opgelost, maar nu even niet.

Geen opmerkingen: