dinsdag 23 december 2008

Molenaar in Zaltbommel



Gedurende een paar jaar is Nicolaas Albert Smit korenmolenaar in Zaltbommel, bij molen de Kat op het bolwerk aan de Waalkant. De molen is afgebroken, maar het bolwerk heet nogsteeds De Kat. Toen wij vlak onder de rook van Zaltbommel kwamen wonen, hadden we er geen idee van dat er voorouderlijke voetstapjes te vinden zouden zijn. De jongste zoon Pieter Smit, die later naar Amerika vertrok, is hier geboren.
Eind september 1875 worden ze ingeschreven in het register van de Burgerslijke stand. Het is ze hier niet bevallen. Nog geen drie jaar later vertrekken ze naar Delfshaven.
In het register is te lezen dat ze uit Heerjansdam kwamen. Toen ik iemand uit groot Rotterdam eens vertelde dat Pietertje Cornelia haar dochter Arendje vertelde dat ze de Smitten van Smit-Tak niet groetten, omdat die zondags niet twee keer ter kerke gingen, zei die meteen: dan kwamen ze uit Barendrecht en omgeving.
Nu, dat klopt dus, Heerjansdam en Barendrecht zijn inmiddels dezelfde gemeente.
Wat mij verbaast tot nu toe is dat alle kinderen, behalve de jongste, in IJsselmonde geboren zijn, volgens deze acte. Dat is maar geheel de vraag. Over het eerste huwelijk van Nicolaas Albert weet ik nog niet zo veel. Dat Pietertje Cornelia de Jong, echtgenote nummer twee, in IJsselmonde geboren is wil ik graag geloven. Maar die twee kinderen uit het eerste huwelijk? En die oudste twee uit het tweede?
Mmm.... eerst maar eens de archieven van Heerjansdam doorvlossen bij gelegenheid.

Geen opmerkingen: