zaterdag 3 januari 2009

Frikken in Nieuwenhoorn


Nicolaas Albert Smit moet opgegroeid zijn in de schaduw van dit schooltje, waar zijn vader Jan onderwijzer was, en zijn grootvader Klaas ook. Hoe het komt dat Nicolaas Albert deze traditie niet heeft voortgezet, het zal een raadsel blijven. Hij werd molenaar.

Opa Klaas Smit werd op 30-01-1774 in Rockanje geboren. Hij was de zoon van Jan Corneliszn. Smit en Trijntje Claasse Kleyburg. Klaas overleed op 28-10-1851 in Nieuwerhoorn, 77 jaar oud. Hij was er de schoolmeester en op het plaatje zie je het schooltje. Het staat er nog, maar is nu een particulier woonhuis.
Opa Klaas trouwde met Anna de Vos en zij brachten een zoon Jan voort, geboren op 16-03-1801 in Nieuwerhoorn, onze tak.
Jan Smit trouwde met Arendje van der Linden. Arendje is overleden vóór 1867, maar verder weten we niets van haar. Behalve dat onze overgrootmoeder naar haar vernoemd is. Ze kregen drie kinderen: Annetta Arina, Nicolaas Albert, geboren op 21-10-1837 en Johanna Alida.

Opa Klaas dichtte ter gelegenheid van de voltooiing van de verharding van de Straatweg in 1806 een fraai poeem om dit heugelijke feit te memoreren:

Er werd tot nut en groot gerijf
Alhier gelegd een steenen straat
Alwaar men over rijt en gaat
Van Hellevoetsluis tot aan den Briel
Ter plaatse waar zulks het best beviel
En door het dorp genaamd den Nieuwenhoorn
Gelegen in het land van Voorn
Daar loopt de Straatweg dwars doorheen
Ach vrienden weest toch weltevreen
Wanneer gij over deze pad
Kunt gaan rijden naar de stad....

1 opmerking:

Unknown zei

Beste Lizette;
Als je meer wilt weten over Arendje van der Linden, kijk dan eens in het streekacrchief Voorne-Putten en Rozenburg. Daar staan de overlijdensdatum en de andere kinderen in.
Succes Rinus Schoon